Tudjátok, mi az a charm? A szó eredeti jelentése varázslat, illetve amulett. Ékszermániások pedig azonnal rávágják, hogy a charmok icipici medálok, amiket karkötőre, nyakláncra, bokaláncra stb. téve viselünk.

Ha pedig a charmokra gondolunk, akkor tízből kilenc embernek rögtön a Thomas Sabo márka ugrik be. A világsikerű német ékszerház alapítója, Thomas Sabo úr (akinek csak a neve eredete magyar, ő maga osztrák származású) mellett egy másik, legalább akkora újító zseni áll szinte a kezdetektől: Susanne Kölbli, 1990 óta a márka kreatív igazgatója volt az, aki igazán nemzetközi szintre emelte a márkát. A tervező és a marketingzseni az egész ékszerszakmát forradalmasítva, igazi világbirodalmat épített.

Susanne asszonynak köszönhetően a Thomas Sabo márka sosem a kényelmes utat követte, hanem szinte évente előrukkoltak valami újítással. 2006-ban berobbantak a charmok, majd 2009-től órákat, 2010-től parfümöt, 2014-ben különleges, ún. karma-gyöngyöket, az idei évtől pedig már napszemüvegeket is vásárolhatunk a márkától, a tőlük elvárt, „Thomassabós” stílusban.

Kölbli asszonnyal emailben készíthettem interjút, (amit ezúton is nagyon köszönök a Thomas Sabo magyarországi képviseletének) fogadjátok szeretettel!

 

-Mesélne a tervezés folyamatáról? A jó öreg papír-ceruza módszerrel, vagy inkább  szoftverrel tervez?

-Bár a trendek és stílusok manapság jobban keverednek, mint valaha, és tulajdonképpen  mindenki maga dönt arról, hogy mit és hogyan visel, mit mivel kombinál, mégis az aktuális trendeket természetesen fel kell építenünk. Kreatív csapatommal minden kollekció tervezése előtt összegyűjtjük a lehető összes információt a legújabb divat- és ékszer trendekről.

Ami engem illet, az egész életem folyamatos inspiráció. A kreatív folyamatok folyamatosan zajlanak bennem, függetlenül attól, hogy hol vagyok, mit olvasok, mit látok. Végül mindezek az általános benyomások (pl  ha egy új országba utazom, vagy éppen egy olyan könyvet olvasok, ami nagy hatást tesz rám, de az is, ha mondjuk jógaórán eszembe jut egy új minta, vagy színárnyalat) egy inspirációs táblává, és később a végső tervvé formálódnak.

Az aktuális kollekciók koncepcióinak megalkotása után Sabo úrral kettesben átbeszéljük a lehetőségeket és készítünk egy vázlatos stratégiát. Ezután pedig kezdődik az aprólékos munka: még részletesebb kutatómunkát végzünk és a kezdeti design ötleteket papírra, vagyis monitorra vetjük, ugyanis természetesen használunk ékszertervező szoftvereket.

Általában a kollekció legkomplikáltabb darabjaival kezdjük a tervezést (itt több egyeztetés történik az esetleges új anyagokról és új feldolgozási módszerekről is, mint pl a kővágás és kőcsiszolás). Elkészítjük az első rajzokat és a designt. Ez után jöhet a kollekció többi, „egyszerűbb” darabja, ezeket jobban össze tudjuk koordinálni egymással is.

 

-Az elmúlt 30 év alatt több, mint 60 ékszerkollekció jelent meg a márkánál, szinte mind különböző stílusban. Önnek esetleg van személyes kedvence,  olyan ékszer, vagy divatstílus, amely jellemzi az Ön ízlését?

-Egyetlenegy darab kedvenc ékszert természetesen nem tudok mondani, de ami nagyon jellemző rám, hogy a kontrasztok játékának a szerelmese vagyok. Leginkább úgy jellemezném a stílusomat, hogy „egy rész rock and roll, egy rész nőiesség”. Értékelem a nehéz, hangsúlyos, nemesfémből készült ékszereket, viszont imádom a pici, kifinomult darabokat is, főleg a technikailag komplexebb, különleges csiszolással, esetleg valamilyen érdekes színben készült ékszereket szeretem nagyon.

Szívesen kombinálom az aranyat az ezüsttel, és állandóan keverem a különböző stílusokat. És rajongok az antik ékszerekért! Van egy saját kis kollekcióm navajo és zuni indián ékszerekből .

Amit viszont egyáltalán nem szeretek, az az, ha bekorlátoznak, akár a saját privát öltözködésemről, akár az ékszer választásaimról, vagy mondjuk a lakásom berendezéséről van szó.  Szeretek spontánul reagálni és nem komolyan venni a dolgokat –persze a szerelmen és a barátságon kívül…


-Ha csak 3 ékszert választhatunk az ékszerdobozunkba, Ön mit tanácsolna, mik legyenek azok?

-Nem könnyű kérdés… Talán meglepő ilyet tőlem hallani, de azt gondolom, hogy ami egy nőnek mindenképpen muszáj, az egy jó minőségű  gyöngy nyaklánc.  A gyöngy minden bőrtípushoz szépen mutat. De egyébként szerintem az ékszereinkkel a saját szépségünket emeljük ki, tehát egyszerűen azt az ékszert kell választani, ami a legjobban áll. Akinek szép a fülcimpája, vegyen fel nagy karika fülbevalót, a karcsú nyakon pedig a feltűnő nyakláncok mutatnak a legjobban, és így tovább.

-Ön szerint  melyik az az ékszer, amelyik generációról generációra örökíthető?

-Az ékszer hihetetlenül érzelmes és intim dolog.  Főleg ha családi ereklyékről van szó, azoknak még nagyobb érzelmi értékük van. Általában ezek órák, gyűrűk, vagy medálok szoktak lenni. Még ha soha többet nem viseljük ezeket az ékszereket, akkor is megtartjuk és évtizedekkel később is tudjuk, hogy honnan kaptuk őket. Férfiaknak pedig általában egy magas minőségű óra, esetleg egy időtálló (pl bőr) karkötő tökéletes ajándék és emlék lehet.

 

-Idén nyárra Ön mit javasol, milyen ékszereket viseljünk?

Kollekciótól függetlenül, mix & match, mint mindig! Keverjük játékosan a színeket és stílusokat, és kerüljük a kőbe vésett szabályokat. Általában hűvösebb időszakban a feltűnőbb darabok kapnak hangsúlyt, melegebb hónapokban pedig a finomabb, visszafogottabb ékszereket részesítjük előnyben, de ez sem alapszabály.

Az a legfontosabb, hogy képesek legyünk kifejezni magunkat az ékszerek segítségével. Fontos felismerni, hogy az egyéni megjelenés a személyiségünk része, nem kell tökéletesnek lennie, sem az outfitünknek, sem a kiegészítőinknek.

De ha egyetlen konkrét ékszert kell idén nyárra javasolnom: a statement fülbevalók idén nagyon divatosak és gyönyörűek is, szinte mindenki számára előnyösen verik vissza a fényt, szóval egy szép óriásfülbevaló mindenképp nyerő választás lehet.

Az ékszerek nagyon személyesek, és nem mindig a divat kiegészítőjeként szolgálnak, hanem az élet egyes pillanatairól mesélnek. Azt viseld, ami megszólítja  a szívedet, ez a legfontosabb.

hero_thomas_sabo.jpg

 

Nos, az interjú után még kíváncsibban várom majd az ékszerszakma rocksztárjának következő alkotásait és újabb meglepetéseit, amikből egészen biztosan nem lesz majd hiány!